Az utazás szabályai, nagyrészt csak akkor érvényes ha saját magunk szervezzük az utat:

  • Te vedd magad a repülőjegyet és véletlenül se hagyd az utazási irodára, mert problémába futhatsz. Mondok egy példát, az utazási irodában az íróasztal mögül olyan döntéseket hoznak, hogy Madagaszkárról visszafele 50 perc, ismétlem 50 perc volt Párizsban az átszállás! Ha valaki járt már azon a nagy reptéren, akkor tudnia kell, ez a lehetetlen! Nekünk sikerült, nagyon pofátlanul mindenkit kikerülve, rohanva – de nem tolakodva – kikerültünk mindenkit, kis szerencsével persze. Visszatérve tehát, mérlegelni kell azt, hogy mennyi az átszállás, mert ha túl hosszú akkor bizony unatkozni fogsz, ha túl rövid és valami késik, akkor bizony jöhet a lekésés.
  • Válts pénzt megérkezéskor, igen tudom, a reptéren sokkal rosszabbul váltják, de szerintem az utazás pénzbe kerül és ha bukunk pár eurót, megéri, mint később állandóan váltót keresni, vagy euróban dollárban számolni. Én az egyik legutóbbi utazás során annyi eurót váltottam be amennyi pont elég volt egész hétre, buktam a váltással 15 eurót, de utána sosem volt több problémám azzal, hogy elfogyott a pénzem.
  • Innod kell, alkoholt kell, erről nagyon megoszlanak a vélemények. Volt orvos aki azt mondta igyak, volt emberke aki azt mondta, hogy az alkohol nem számít, mert a víz ami kimossa a szervezetből a bacikat. Én a tapasztalatomat tudom mondani, külföldön, főleg ha mozog az ember autóval, busszal, nem lehet betartani az igyál napi 2-3 liter vizet, mert minden bozótba meg kell akkor állni. Ezért nincs mi kimossa a szervezetből a bacikat. Ezért én a másik „iskola” híve vagyok és iszok alkoholt, ami fertőtlenít, természetesen nem a berúgás a cél, hanem az, hogy pont annyit igyál, amennyi jólesően fertőtlenít. Nekem külföldön sosem volt semmi egészségügyi problémám, se felül, se alul nem jött semmi, ezért én ebben hiszek.
  • Vidd magaddal amire szükséged van, ott kint bárhol is legyél, nem fogod megkapni ugyanazokat és körülményes beszerezni is. Én például Guatemalában kicsit náthás voltam, magammal vittem valami bacikat és az orrcseppem amit vittem elfogyott, szerencsére minden egyes szupermarketben van patika, de ott nem volt a megszokott, kedves volt a patikus, megnézte a hatóanyagot amit mutattam neki és máris kettő féle termékből választhattam. Választottam is, de az mint később kiderült nem volt pont ugyanaz, de addigra már nem kellett. Lásd pakolási lista.
  • Nézz utána a vízumhelyzetnek, mert lehet nem is kell előre megvenni, lehet a reptéren fel lehet venni, de az is lehet, hogy tényleg kell, ezeket az információkat csakis a Külügyminisztérium weboldalán, ill. a célország kormányzati oldalain tudod csak megnyugtatóan megnézni. Ne valami utazási iroda vagy sokadig reklámmal teli ócska oldalakról tájékozódj. De nem csak ez a probléma lehet, elképzelhető, hogy több pénzbe kerül a vízum mint gondolnánk és jó erre felkészülni. Volt olyan ország ahol kinyomtattuk a vízumot és semmit nem kértek, csak az útlevelünk kellett, ez volt Bhután, de volt olyan, hogy az útitársamra hagyatkoztam, Ő meg nem nyomtatta ki a vízumot, csak a vízumkérő emailt. Elég nagy mázlink volt, hogy volt működő wifi a reptéren és amíg a sorban álltunk letöltöttem a vízumokat és felmutattuk a képernyőn, ez volt Uganda.
  • Ne hepciáskodj hivatalos személyekkel, nem a vámossal, a rendőrrel és a határőrrel, esetleg a katonákkal kell viccelődni, még akkor sem ha ittál. Ők dolgoznak, sőt, komoly munkát végeznek és próbálj meg minél kevesebb interakcióval távozni tőlük, nem akkor kell elsütni az éppen frissen megtanult poénokat, persze attól még köszönhetsz nekik a saját nyelvűkön, ezt értékelni fogják, de nem kell viccelődni, baromkodni és kötekedni.
  • Hagyd meg az otthoniaknak a programodat, csak mert ha nincs internet, nincs mobil, akkor nem tudsz magadról jelt adni és ha nincs meg a programod, akkor ha eltűntél az éterben, van valami kapaszkodójuk.
  • Konzuli szolgálat, érdemes bejelenteni a Magyar Konzuli Szolgálatnak, hogy hova mész és mennyi ideig leszel ott, egy-két veszélyes országban jó ha tudják éppen ott van, továbbá tudsz tájékozódni, hogy ki az akihez lehet fordulni gond esetén. Nincs mindenhol magyar konzulátus, ezért például Uganda vagy Ruanda esetén a némethez kell fordulni, mert mindannyian EU állampolgárok vagyunk és kötelességük segíteni.